Matkavinkkejä

KESÄLOMALLE…?

 

Kahden seurueen (äiti, isi, maksutta matkustaneet juuri alle kaksivuotiaat kolmoset ja yksi pari isovanhempia) kokemuksia matkasta etelän lämpöön.

Edullisinta ja turvallisinta oli ajaa lentoasemalle omalla autolla ja jättää auto viikoksi parkkiin.

Lennoista, nimenomaan paikkajärjestelyistä, kannatti soittaa lentoyhtiöön paria viikkoa ennen matkaa.

On muistettava, että ilman omaa paikkaa matkustavalle sylilapselle (n. 13 kg, heh, heh…) ei kuulu myöskään ateriaa.

Lento koettiin reissun raskaimmaksi osaksi välittämättä vuorokaudenajasta (toisella porukalla 6,5 tunnin päivälennot ja toisella neljän tunnin ilta- ja yölento).

Kuljetus lomakohteen lentoasemalta hotelliin ei suinkaan tapahdu turvaistuimissa, vaan vaikkapa bussilla, jossa kukin muksu seisoi aikuisen sylissä (se niistä upeista periaatteista).

Matkakohde on parasta valita alle metristen ehdoilla (turvalliset rannat, autottomat kävelykadut…) ja ”vanhojen turistirysien” joukosta, koska niissä kaikki kotiin unohtunut länsimainen hapatus on saatavilla kauppojen hyllyistä.

Huom! Ette ole enää nuoripari, joka vaati majoitukselta sängyn, suihkun ja sopivan sijainnin, vaan kovin epätavallinen lapsiperhe, joiden tarpeiden mukaan ei yhtäkään hotellia ole suunniteltu saati rakennettu.

Huoneistohotelli arvattiin ja koettiinkin ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi jääkaappeineen ja keittolevyineen,
säväyksensä antavat mikrouuni ja pyykinpesukone, jos sellaisia on saatavilla.

Erilliset olo- ja makuuhuone (tai vaikka kaksi) osoittavat tarpeellisuutensa, jos itsellä ei ole tapana käydä nukkumaan lasten kanssa samanaikaisesti.

Mahdollisesti tarpeellisista lastensängyistä kannattaa yrittää sopia jo Suomessa matkaa varatessa (molemmilla oli maksutta käytössä 2-3 asiallista sänkyä).

Emme halua maalata kuin piruja seinälle, mutta kannattaa tarkistaa:

  • Parveke, jonka kaide voi olla hyvin matala tai pinnat päätä leveämmillä väleillä, ja jonka kalusteita siirtelemällä voi päästä vaikka minne.

 

  • Liesi, joka ei välttämättä ole turvamallia, mutta silti hyvin tehokas (irrotimme sulakkeet kotoisaan tapaan).

 

  • Siellä täällä sijaitsevat pistorasiat, joista voi reikäsuojien lisäksi puuttua koko etulevy.

 

  • Kaappien ja laatikoiden sisältö mahdollisten hyönteismyrkkyjen ja veitsien varalta, kun joku pahus on unohtanut asentaa stopparit (pieni ruuvimeisseli Suomesta mukaan otettuna ja vetimiin käytettynä oli tehokas ja siivoojissa kummeksuntaa herättävä juttu).

 

 • Ulko-ovi saattaa aueta ihan vain kahvaa kääntämällä eivätkä portaatkaan ole välttämättä kotona jokapäiväinen juttu.

VIELÄKÖ MATKATAVAROIHIN MAHTUU?

 

Toisella porukalla oli rattaina Tupla-Grizzlyt ja ykkössattarit, ja toisella peräkkäin istuttavat tuplasattarit ja ykkössattarit, koska lykkijöitä oli ruhtinaallisesti

Erinäisiä kappaleita vaippoja raahattiin mukana Suomesta, tosin molemmissa Espanjan (Manner- ja Kanaria) kohteissa niitä oli saatavilla hintavasta Pampersista edullisempaan paikalliseen merkkiin.

Ruoka on yksilöllisin seikka lasten ikä ja tottumukset huomioiden. Lentomatkalle oli varattuna tuttua ja turvallista ja loman ajaksi vellijauhetta ja muutama hätävara (valmiskastike)purkki.

Hieman poikkeavan sisältöisiä ja rakenteisia lasten valmisruokia ja jauheita oli saatavilla ja iskukuumennettu lämpimästä ilmanalasta hätkähtämätön maito oli mainiota.

 

Eväitä pakatessa kannattaa ravitsemuksellisuus unohtaa viikoksi ja maistattaa lapsilla iänmukaisesti kaikki mahdollinen ja mahdoton (perunat maistuvat aika lailla samoilta kuin kotona).

Potta (on olemassa puhallettavia matkamalleja) tai WC:n istuinrengas (myynnissä kasaantaitettaviakin) on tarvittaessa parasta kantaa Suomesta mukana, koska moisiin ei mercadoissa törmätty.

Itkuhälyttimen toinen poppoo havaitsi mainioksi, koska se antoi liikkumavaraa käytössä olleiden kahden erillisen huoneiston välillä muksujen unien aikana.

Entäs tuttipullonlämmitin, kuorimaveitsi, nokkamukit, mittalusikka, unilelut…

Porukka

 • Pari ”ylimääräistä” äksyilyä kestävää aikuista antaa kummasti joustoa ilta- ja muissa menoissa.
 • Mutu -tuntumalla maksutta matkustavien kolmosten ideaali-ikä on joko 6 kk (vauvoja, tulevat viikon toimeen jopa pelkällä maidolla) tai rimaa hipoen alle kaksi vuotta, koska nelivedolla liikkuva, kaiken suuhunsa tunkeva yksivuotias..

 

Lähtekää, jos mieli tekee ja tilaisuus tulee, sillä niin mekin toivottavasti vielä joskus!